5 tips om je te helpen je volgende examen te halen

Voel je je gestrest over een aankomend examen? Maak je geen zorgen, we hebben het allemaal meegemaakt. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen je volgende examen te halen.

Examen vragen cbr theorie bekijken, klik dan op de link

 1. Organiseer je en maak een studieplan
  Een van de beste manieren om je voor te bereiden op een examen is het maken van een studieplan. Verzamel al je materiaal – notities, tekstboek, hand-outs – en organiseer het op een manier die voor jou logisch is. Maak vervolgens een schema van wat je moet doornemen en wanneer je dat gaat doen. Geef jezelf voldoende tijd en zorg voor pauzes. Lang studeren kan overweldigend en contraproductief zijn.
 2. Identificeer je leerstijl
  We leren allemaal anders. Sommigen van ons zijn visuele leerlingen en moeten informatie zien om het te begrijpen; anderen zijn auditieve leerlingen en moeten informatie horen om het te leren; weer anderen zijn kinesthetische leerlingen en moeten informatie ervaren om het te begrijpen. Als je eenmaal weet hoe je het beste leert, kun je je studiemethoden daarop afstemmen. Ben je een visuele leerling, maak dan bijvoorbeeld stroomdiagrammen of conceptkaarten. Bent u een auditieve leerling, neem dan op dat u uw aantekeningen hardop leest of luister naar colleges op band. En als je een kinesthetische leerling bent, probeer dan actieve leertechnieken zoals een rollenspel of het met de hand uitschrijven van samenvattingen.
 3. Creëer een ondersteunend netwerk
  Studeren voor examens kan isolerend werken, dus is het belangrijk om een ondersteunend netwerk op te bouwen van vrienden of familieleden die je kunnen aanmoedigen en morele steun kunnen bieden. Deze mensen kunnen ook fungeren als klankbord wanneer je moeilijke concepten of ideeën moet bespreken. Daarnaast kun je overwegen een tutor in te huren of je aan te sluiten bij een studiegroep. Samenwerken met andere mensen kan je helpen de stof beter te begrijpen en zorgt voor motivatie en verantwoording.
 4. Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk
  Het is belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk voor jezelf te zorgen als je je voorbereidt op examens. Zorg voor voldoende slaap en beweging, eet gezond voedsel en neem pauzes wanneer dat nodig is. Het is ook belangrijk om je stressniveau onder controle te houden – neem de tijd voor ontspanningstechnieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen; vermijd uitstelgedrag; en probeer je niet druk te maken over de kleine dingen!
 5. Oefenen, oefenen, oefenen!
  Een van de beste manieren om je voor te bereiden op een examen is door eenvoudigweg oefenquizzen of examens te maken met een tijdschema. Zo raak je vertrouwd met de opzet van het examen en kun je inschatten hoeveel tijd je aan elke vraag/onderwerp moet besteden. Probeer, indien mogelijk, oude examens van vorige jaren te vinden – dat geeft je een nog beter idee van wat je op de examendag kunt verwachten!

Conclusie


Een examen halen hoeft niet ingewikkeld te zijn met onze auto theorie tips – als je deze eenvoudige tips volgt, ben je goed op weg naar succes! En vergeet niet om tijdens dit proces tijd voor jezelf te nemen – het is belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven!

Vergelijkbare berichten