Wat is een draaikrans precies?

Veel mensen weten wat een draaitol is, maar zou iedereen ook weten wat een draaikrans is. Dit is vast niet het geval en om die reden leggen we je in dit artikel precies uit wat een draaikrans nou eigenlijk precies inhoudt. 

Denk bij een draaikrans aan een draaimolen

Als je het hebt over een draaikrans, dan kun je snel denken en het voorbeeld noemen van een draaimolen. De draaikrans in niet gemonteerd op een as. Maar de krans wordt vastgemaakt op een vlakke grond met schroeven. In de draaikransen zitten lagere onderdelen die het mogelijk maken om een deel te bewegen. Terwijl ondertussen de ander op de plaats blijft.

Ronddraaiende bewegingen

Bij een dergelijke krans kan het pas van de beweging sterk gaan verschillen. In veel gevallen wordt de krans toegepast voor ronddraaiende bewegingen. Je zou ook echt kunnen gaan zeggen dat door de krans een beweging wordt gemaakt die ook wel een oscillerende beweging wordt genoemd. De as van de beweging hangt af van de samenstelling van de krans en ook van de manier waarop de tandwielen plaatsvinden. Maar wat is een oscillerende beweging? Het is een beweging rond een vast punt heen en weer. Dus heeft dit de functie om te kunnen draaien.

Soepele beweging

Bij een draaikrans wordt er gekeken naar enkele dingen. Zo is het profiel van de lagere beweging in de meeste gevallen erg dun. De afstand tussen het platform is dan dus ook erg smal. Hierbij kijk je naar de kogellagers, dan zie je wat de gepositioneerde loopring hiervan is. Deze zorgen ervoor dat de bewegingen hiervan altijd soepel zouden verlopen.

Een draaikrans beschikt bijna altijd over een vulnippel

In bijna elk geval zijn draaikransen uitgevoerd met een vulnippel. Met deze vulnippel kun je de lagers gaan insmeren. Dit wordt gedaan en zo wordt er voorkomen dat er sprake is van een voortijdige afbraak of vervorming van de lagers. Je geeft de lagers zo een betere en een laattijdige levensduur. Wat verder ook goed is om te weten is dat je de draaikransen hebt voor een langzaam en ook voor een snelle beweging. Verdiend moet je altijd op de hoogte zijn van hoeveel gewicht de draaikrans heeft. Als je het hebt over de draaikransen dan heb je vaak de keuze uit een JOST krans en een RA. Hierbij is een JOST een duurzamere manier.

Strenge eisen RDW

Het RDW is erg streng op de draaikransen. Zo moeten deze altijd goed zijn bevestigd met daarvoor alle bestemde borg en bevestigingsmiddelen. De krans moet ook goedgekeurd gaan worden. Daarvoor wordt er vaak gebruikgemaakt van een inspectie. Verder is de speling belangrijk om in de gaten te houden. De speling mag namelijk niet meer gaan bedragen dan 3,5 millimeter en de speling mag niet zo zijn dat de draaikrant op elkaar inslijt. Het is dus erg van belang dat de kwaliteit van de draaikrans erg goed is en hiervoor kun je gaan zorgen met de juiste onderdelen en een goede monteur die deze draaikransen plaatst.

Vergelijkbare berichten